Израел и ХАМАС сигнализираха, че временното прекратяване на огъня в Газа може да бъде удължено след понеделник, за да позволи освобождаването на повече заложници и затворници, пише Bloomberg.

Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи удължаването на паузата във войната, като каза, че това позволява доставката на "критично необходимата“ помощ за Газа и освобождаването на заложници, след като други 17 бяха освободени от ХАМАС в неделя. Сред тях е четиригодишно момиченце с двойно гражданство на САЩ и Израел, чиито родители са били убити от бойци на ХАМАС при нападението им срещу Израел на 7 октомври.

Четиридневната пауза в бойните действия с посредничеството на Катар, която започна в петък, предвижда ХАМАС да освободи 50 заложници в замяна на 150 държани от Израел затворници - и Израел да спре огъня за всеки ден, в който ХАМАС освободи още 10 пленници. ХАМАС е предал 58 заложници до неделя, включително неизраелци. Предвижда се групировката да освободи още 11 израелци в понеделник, за да изпълни четиридневното споразумение.

"Тази сделка е структурирана така, че да може да бъде удължена, за да продължи да надгражда тези резултати“, посочи Байдън пред репортери. "Това е моята цел“.

ХАМАС  публикува изявление в Telegram късно в неделя, в което се казва, че се стреми да "удължи примирието след края на четиридневния период“. Говорителят на израелските сили за отбрана Даниел Хагари отбеляза, че военните се подготвят за следващия етап от битката, но се надява, че "можем да върнем възможно най-много заложници, преди това да се случи“.

Военният кабинет на Израел се събира в неделя, за да обсъди възможно удължаване на примирието.