Силите за отбрана на Израел (СОИ) съобщиха в понеделник, че са ликвидирали един от командирите на ВМС на ХАМАС, командир на противотанково ракетно подразделение и редица други високопоставени членове на движението в Ивицата Газа. Това се съобщава в Telegram канала на ведомството.

От СОИ подчертават, че израелската армия е убила четирима важни членове на ХАМАС през последните няколко часа. Сред тях: командирът на ВМС Джамил Баба и командирът на противотанковото ракетно отделение в батальона Туфа Мухамад Сафади.

Преди това стана известно, че от началото на настъплението в Ивицата Газа израелските сухопътни сили продължават да влизат в преки сблъсъци с палестинското движение ХАМАС.

На 7 октомври Хамас изстреля няколко хиляди ракети срещу Израел и обяви началото на операция "Наводнението Ал Акса“. Хиляди екстремисти нахлуха на израелска територия, завладявайки десетки единици военно оборудване и над сто заложници. На този фон израелският премиер Нетаняху обяви, че страната е в състояние на война.

Операцията в отговор на израелските отбранителни сили беше наречена "Железни мечове“ и една от целите й беше унищожаването на ХАМАС. Израелските военновъздушни сили нанесоха удари по стотици цели на Хамас в Ивицата Газа, а Съветът за национална сигурност на Израел реши да прекъсне доставките на вода, храна, стоки, електричество и гориво в ивицата. На 13 октомври Израел съобщи на ООН, че 1,1 милиона палестинци трябва да се евакуират в южната част на Газа в рамките на 24 часа преди наземната операция в Газа.