Израел е разположил около 400 единици военна техника в района, граничещ със северната част на Ивицата Газа, което показва подготовка за началото на наземна операция. Това съобщи порталът Nikkei Asia, който анализира сателитни снимки на региона.

Повечето от бойните машини са разположени на разстояние от 6 до 10 км от Ивицата Газа. Става дума както за бронетранспортьори, така и за друга бронирана и военна техника. Сателитните снимки са направени от американския оператор Planet Labs на 15 октомври.

Израелският посланик в Съединените щати Майкъл Херцог потвърди пред CNN в понеделник, че Израел "подготвя наземна операция“. По-рано New York Times съобщи, че наземната операция на Израел в Ивицата Газа е трябвало да започне миналия уикенд, но е била отложена "с няколко дни“ поради облачно време, което би попречило на способността на израелските пилоти и оператори на дронове да подкрепят сухопътните сили от въздуха. Еврейската държава планира да изпрати десетки хиляди войници, за да превземат град Газа и да свалят настоящите власти в палестинския анклав. Най-голямата наземна операция на Израел след израелско-ливанския конфликт от 2006 г. може да хвърли страната в "кървави градски битки" в продължение на месеци на малко "парче земя с население от над 2 милиона души", посочва изданието.