Властите на Израел са предложили на палестинската групировка ХАМАС прекратяване на военните действия в Ивицата Газа най-малко за период от една седмица, съобщава американският новинарски портал Axios, като отбелязва, че това е първото по рода си предложение за примирие след срива на договореното по-рано такова.

Около 130 израелски и чуждестранни граждани все още са държани като заложници в Ивицата Газа. Координаторът на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби поясни във вторник, че сред тях има осем американци.

Предложението за примирие предвижда освобождаването на останалите в плен жени, мъже  над 60-годишна възраст и други заложници, които са болни или сериозно ранени и се нуждаят от спешна медицинска помощ.

Като част от предложението Израел заяви, че ще се съгласи на временно прекратяване на огъня за поне една седмица. В предишната сделка Израел се съгласи на едноседмична пауза в атаките си в Ивицата Газа в замяна на 80 заложници.

Израел също така е предположил да освободи палестински затворници, осъдени за по-сериозни атаки срещу еврейската държава от пуснатите на свобода съгласно предишното споразумение.