Израелската армия обяви, че високопоставеният представител на Хизбула Хашем Сафиедин е бил убит при израелски въздушен удар над Бейрут по-рано този месец, пише The Times of Israel. Сафиедин, ръководителят на изпълнителния съвет на Хизбула, е смятан за наследник на Хасан Насрала след убийството му в края на септември.

Според военните Сафиедин е бил убит заедно с ръководителя на разузнавателния отдел на ливанската терористична група Хюсеин Али Хазима по време на удара на 4 октомври.

Ударът е нанесен по подземния щаб на разузнаването на Хизбула в Бейрут, който според армията е бил "в сърцето на цивилното население“ в южното предградие на ливанската столица, известно като Дахие.

Повече от 25 членове на разузнаването на Хизбула са били в централата, когато е била извършена атаката, включително други висши командири.

Сафиедин не е излизал на контакт след удара, но едва във вторник израелската армия обяви, че може да потвърди смъртта му. Хизбула все още не е обявила смъртта му.

"Стигнахме до [Хасан] Насрала, неговия заместник и по-голямата част от ръководството на Хизбула. Ние ще знаем как да достигнем до всеки, който застрашава сигурността на гражданите на Израел“, заяви началникът на щаба на израелската армия генерал-лейтенант Херци Халеви в забележки, предоставени от военните.

Сафиедин, когото Държавният департамент на САЩ определи като терорист през 2017 г., беше братовчед на Насрала и също като него беше духовник, който носеше черен тюрбан, обозначаващ произход от ислямския пророк Мохамед. С прошарена брада и очила, Сафиедин имаше удивителна прилика с Насрала, но беше няколко години по-млад от него, на възраст в края на 50-те или началото на 60-те си години.

Източник, близък до Хизбула, заяви пред AFP в началото на октомври, че дълбоко религиозният духовник Сафиедин, който поддържа добри отношения с поддръжника на Хизбула Иран, е "най-вероятният“ кандидат за висшия пост в партията.

Заедно с ръководенето на изпълнителния съвет, който контроолира финансовите и административните дела на Хизбула, Сафиедин беше назначен в нейния Съвет за джихад - органът, отговорен за нейните военни операции.

Сафиедин пое важна роля в говоренето от името на Хизбула през изминалата година, като говори за погребения и други събития, които Насрала дълго избягваше от съображения за сигурност. Той беше първият служител на Хизбула, който говори публично след нападението на ХАМАС срещу Израел на 7 октомври, като каза на митинг в южните предградия на Бейрут на 8 октомври 2023 г., че "оръжията и нашите ракети на групата са с вас. Всичко, което имаме, е с вас“.