Израел е готов за нова хуманитарна пауза в Ивицата Газа и увеличаване на размера на хуманитарната помощ за населението на анклава, за да осигури освобождаването на заложниците, отвлечени в атаката на ХАМАС от 7 октомври. Това увери президентът на еврейската държава Исак Херцог пред посланици и дипломати от близо 100 държави, предава ТАСС.

"Мога да потвърдя факта, че Израел е готов за нова хуманитарна пауза и допълнителна хуманитарна помощ [за Ивицата Газа], за да гарантира освобождаването на заложниците“, цитират Херцог в изявление от пресслужбата му. Той отбеляза обаче, че "отговорността е изцяло на ръководството на ХАМАС“.

"Искам да благодаря на тези държави и техните лидери, които са си поставили за мисия бързото освобождаване на заложниците [от Ивицата Газа]. Всяко усилие, което вашите държави, вашите лидери, вашите медии и вашите дипломати могат да положат, за да окажат натиск върху различните страни, замесени в тази сага, е от жизненоважно значение“, са думите, с които израелският президент се е обърнал към посланиците, като ги е призовал да "помнят, че "има десетки хуманитарни случаи сред заложниците, включително бебета, стари хора, болни, ранени и жени“.

"За нас (Израел – бел. ред.) е наистина важно да подчертаем още веднъж: ние не сме във война с народа на Газа. Ние се борим с ХАМАС, те са наши врагове. И в тази връзка ние предприемаме всички възможни хуманитарни действия стъпки в съответствие с международното хуманитарно право“, добави Херцог. Той увери, че Израел "полага огромни усилия за увеличаване на хуманитарната помощ за Газа“.

Херцог отбеляза също, че обемът на такава помощ може да бъде увеличен три пъти. "През последните две седмици Израел използва ново оборудване, което му позволява да проверява до 350 камиона на ден. През последните две седмици се наблюдава провал главно от страна на ООН и други партньори при изпращането на камиони в Газа, с общо 100 - 125 камиона на ден. Има възможност броят на камионите да се утрои със съответните усилия на ООН и нейните партньори. Светът трябва да знае, че десетки хиляди тонове на ден [повече помощ] може да идва в Газа“, добави президентът на Израел.