Нова гореща вълна обхваща държавите от Южна Европа и на Балканите, където са в сила предупреждения за опасно време и забрани за работа, съобщава "ТВ21“.

В Италия Министерството на здравеопазването постави 12 града под предупреждение за тежки горещини, след като вълна от горещ въздух от Африка "заля“ Южна Европа и повиши температурите до над 40 градуса по Целзий. Най-лошото тепърва предстои, предупредиха от ведомството.

Националната метеорологична служба на Испания предупреди, че температурите може да достигнат 44 градуса по Целзий през следващите дни.

Общинските власти в няколко града в Южна Европа и на Балканите предприеха мерки за защита на уязвимите групи население. Екипите за гражданска защита остават в готовност да оказват помощ при необходимост.

В Гърция общините уредиха климатизирани пространства, достъпни за обществеността. Някои форми на работа на открито, като ръчен труд, са забранени през най-горещата част от деня, когато температурата надвишава 40 градуса по Целзий.

В сряда и четвъртък в няколко страни се очаква температурите да достигнат до 42 градуса.

В столицата на Албания улиците и кафенетата са празни, а малцината навън използват чадъри, за да се предпазят от слънцето. Високите температури и ветровете изтласкаха пожарите от южната към северната част на страната.

Въпреки сравнително по-ниските 34 градуса, властите в Турция и по-конкретно в Истанбул издадоха предупреждение за горещини, като посъветваха жителите - особено възрастните хора, бременните жени, децата и хората със здравословни проблеми - да избягват да излизат между 10:00 и 16:00 часа.

За втори път този месец Северна Македония се изправя пред гореща вълна с температури до 42 градуса. От началото на месеца в страната бушуват около 200 пожара, като до момента има един пострадал пожарникар.

Голяма част от Гърция също е обхваната от гореща вълна, която ще продължи до края на седмицата, като в някои райони се прогнозират температури до 42 градуса.

Горещата вълна се очаква да достигне своя пик в сряда и четвъртък, особено в централните, западните и северните райони на Гърция, където термометрите ще достигнат до 43 градуса.