След като Украйна атакува с ракети ATACMS летището в Бердянск, там бяха регистрирани значителни загуби на руска техника, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на "Схеми“.

На изображенията от Planet Labs на 18 октомври можете да видите засегнатите райони на летището. По-специално сателитната снимка показва част от пистата на летището, където преди това са били разположени хеликоптери.

С помощта на ракети ATACMS по време на специалната операция DRAGONFLY за унищожаване на руски летища в Луганск и Бердянск са унищожени девет руски хеликоптера, система за противовъздушна отбрана, боеприпаси и много други.

На 17 октомври украинските военни потвърдиха удар по руските летища в Луганск и Бердянск.

По-късно The Washington Post съобщи, че украинските въоръжени сили са използвали за атаката ракети с голям обсег на действие ATACMS. В същото време украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение потвърди използването на ATACMS в Украйна. Белият дом също официално потвърди прехвърлянето на ракети.

Вчера медиите съобщиха, че Украйна е получила по-малко от дузина 12 ракети с голям обсег ATACMS от Съединените американски щати. Днес източници от The New York Times съобщиха, че САЩ са прехвърлили около 20 такива ракети.