Експулсирането от България на предстоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан (Змеев) няма да повлияе на отношенията между Руската и Българската православни църкви, заяви Антон Игнатенко, президент на Института за религия и политика, пред РИА Новости.

По-рано в Telegram канала на руското посолство в България бе публикувано съобщение, в което се казва, че българските власти "предприемат груби, вопиющи действия за експулсиране от страната на настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан ( Змеев – бел. ред.) и двама служители на църквата "Свети Николай Мирликийски Чудотворец“. От посолството изразиха възмущение от действията на българската страна и предположиха, че "сегашното ръководство на България си е поставило за задача да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви, като настройват едни срещу други руския и българския народ“.

"Архимандрит Васиан този месец стана мишена на операция на балканските служби за сигурност (и вероятно техните западни колеги) за ограничаване на руското влияние. На 12 септември властите в Северна Македония забраниха на него и на няколко руски дипломати да влизат в страната. Те цитираха информация от "компетентни органи“. А сега - гонят го от България, където е предстоятел на Руската православна църква. Може да се предположи, че този демарш се вписва в общото рязко затягане спрямо руснаците в Европа тези седмици. Всички чува за забрани за влизане на руски автомобили“, коментира Игнатенко пред РИА Новости.

В същото време той подчерта, че този инцидент няма да развали отношенията между Българската и Руската православна църква.

"Отношенията на архимандрит Васиан с Българската православна църква бяха много благоприятни. Главният секретар на Светия синод на Българската православна църква Мелнишкият епископ Герасим имаше положително отношение към него. Може да се очаква, че братолюбивите отношения между руската и българската църква ще издържат на този удар на светската власт и няма да пострадат", заключава събеседникът на агенцията.