Каталунският сепаратистки лидер, който бяга от испанското правосъдие, може да държи ключа към отключването на политическата безизходица след изборите в неделя в Испания, пише Reuters.

Бившият ръководител на каталунското регионално правителство Карлес Пучдемон, който живее в самоналожено изгнание в Белгия, откакто оглави неуспешния опит за отделянето на Каталуния от Испания през 2017 г., неочаквано се озовава като решаващ глас за формирането на управление, след като десния и левия блок не спечели достатъчно места, за да формират мнозинство.

Един изход от лабиринта би бил социалистическият премиер Педро Санчес да осигури глас в подкрепа или поне въздържал се при гласуване в парламента за съставяне на правителство от партията Junts (Хунтс) на Пучдемон в замяна на допълнителни отстъпки по отношение на независимостта.

Дясноцентристката Народна партия (НП) и дясната Вокс спечелиха най-много места в парламента - общо 169 – но с няколко по-малко от нужните 176 места.

Управляващите социалисти (PSOE) и крайнолевият Сумар спечелиха 153, но имат повече възможности за преговори за подкрепа от малки баски и каталунски сепаратистки партии, както направиха след изборите през 2019 г.

Санчес може да спечели лявата сепаратистка партия Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Но той вероятно ще се нуждае и от подкрепата на по-твърдолинейните Junts, които не подкрепяха Санчес през последните четири години.

Генералният секретар на Junts Жорди Турул каза в понеделник, че ще използва "прозореца на възможностите“, създаден от безизходицата на изборите, за да постигне независимост на Каталуния.

"Държавата знае, че ако иска да преговаря с нас, има два въпроса, които са фундаментални и пораждат консенсус в Каталуния, а именно амнистия и самоопределение“, заяви той в интервю за местната радиостанция RAC 1.