Норвежкият бизнесмен с индийски корени Ринсон Йоси, собственик на българската компания Norta Global, за която се твърди, че е участвала в доставката на пейджъри за "Хизбула", е изчезнал в деня на вълната от взривове в Ливан, съобщава британският вестник Daily Mail.

По данни на изданието на 17 септември Йоси напуснал апартамента си в предградие на Осло и заминал на планирана командировка. Оттогава ръководството на норвежкия медиен конгломерат NHST, шефове на неговия основен работодател, не може да се свърже с него. Вечерта на 18 септември представители на компанията се свързали с разузнаването на скандинавската страна, след като са разбрали за връзките му с атаките в Ливан. Окръжната полиция на Осло обяви на 19 септември, че е започнала предварително разследване на информацията.

Засега няма причина да се смята, че Йоси е бил наясно с каквито и да е операции по поставяне на експлозиви в пейджърите, отбелязва изданието.

"Днес бяха спуснати щорите в апартамента му в Мортенсруд, луксозно предградие в покрайнините на Осло. Тревата беше избуяла, а съседи твърдят, че не са го виждали от няколко месеца. Негова приятелка казва, че е била шокирана, че името му е замесено в скандала - и го описа като човек с "голямо сърце“, допълва изданието. 

"Цялото ми обркъжение го харесва“, разказа тя пред норвежкия новинарски сайт VG. "Той пазеше косата си дълги години, за да може да я дари на пациенти с рак. Това е човекът, когото познавам“.

По-рано унгарският портал Telex докладва, че взривените в Ливан пейджъри може да са закупени от тайванската Gold Apollo от българската компания Norta Global, а не от унгарската BAC Consulting. По негова информация регистрираната в Будапеща BAC Consulting е действала само като посредник, който е сключил споразумение с тайванска фирма, а компания от София е участвала пряко в закупуването на пейджъри. Telex твърди, че Norta Global е "организирала доставката и е продала“ пейджърите на групировката "Хизбула“. Изданието посочва още, че българската компания е основана през 2022 година и е собственост на норвежки гражданин. Тя се занимава с "управление на проекти, но не произвежда нищо“.