В неделя (1 септември) гражданите на две от източните германски провинции ще избират нови парламенти. Рядко два местни вота са привличали толкова внимание, колкото тези в Саксония и Тюрингия. И в двете провинции могат да възникнат напълно нови мнозинства и коалиции. Какви коалиции са възможни и кой е евентуалният министър-председател? На тези въпроси се опитва да отговори Neue Zürcher Zeitung.

Какви са политическите последици от изборите в отделните провинции?

За първи път трите партии от управляващата коалиция в Берлин - ГСДП (Германска социалдемократическа партия), Зелените и СвДП (Свободна демократическа партия)- може да не успеят да спечелят места в парламентите на две провинции. Вероятно СвДП вече няма да бъде представена в парламентите на провинциите Саксония и Тюрингия. Зелените и СДПГ са на ръба на разпада.

Важна причина за отпадането на трите партии на "светофарната коалиция" е разочарованието на много избиратели от политиката в Берлин. По принцип се прилага прагът от пет процента. В Саксония обаче два преки мандата са достатъчни, за да се заобиколи този праг. Това обаче все още не се е случило в провинцията.

И в двете федерални провинции набират сила партии от политическата периферия, особено "Алтернатива за Германия" (АзГ) и алиансът, носещ името на бившия ляв политик Сахра Вагенкнехт (BSW). В предизборната кампания те се фокусираха предимно върху въпроси на федералната политика като миграционната криза или се застъпваха за преговори с Русия във войната в Украйна. Партията на Вагенкнехт изключва възможността за коалиция с "Алтернатива за Германия".

С какво са специални двете федерални провинции в Германия?

Саксония е най-населената и най-силната в индустриално отношение федерална провинция в Източна Германия. Във федералната провинция, която граничи с Полша и Чешката република, живеят около 4 млн. души, почти два пъти повече, отколкото в Тюрингия (2,1 млн.). Трите най-големи града в Източна Германия - Лайпциг, Дрезден и Кемниц - се намират в Саксония. Въпреки това Саксония също страда от емиграция, особено от селските райони.

В Саксония се развива предимно автомобилната промишленост, като заводите за производство на автомобили и двигатели се управляват от VW, BMW и Porsche. В бъдеще се очаква да нарасне значението на индустрията за производство на чипове. Тайванският концерн за полупроводници TSMC, най-големият производител на чипове в света, планира да открие завод в Дрезден. Германското правителство е осигурило финансиране в размер на около 5 млрд. евро за преместването.

По-голямата част от населението на Тюрингия живее в селски райони. Населението е намаляло особено рязко след обединението през 1990 г.: оттогава 500 000 души, или около 19 % от населението, са напуснали провинцията. След Саксония-Анхалт Тюрингия е федералната провинция с втори по големина процент на емиграция. Университетският град Йена е център на оптичната индустрия от повече от 150 години.

Тюрингия влезе в заглавията на политическите вестници през 2019 г. Политикът от СвДП Томас Кеммерих беше избран за министър-председател с гласовете на СвДП, ХДС (Християндемократически съюз) и "Алтернатива за Германия", но след три дни подаде оставка. Както националният председател на СвДП Кристиан Линднер, така и бившият канцлер Ангела Меркел го призоваха да подаде оставка - безпрецедентна намеса на федерални политици в политиката на провинцията. Оттогава на власт е червено-червено-зелено правителство на малцинството с ляв политик начело Бодо Рамелов.

Кой води в социологическите проучвания?

От обединението насам християндемократите заемат без прекъсване поста на министър-председател в Саксония. Това е уникален случай в Източна Германия. И този път ХДС води в социологическите проучвания, макар и с много малка разлика.

В Тюрингия "Алтернатива за Германия" води с до 30 процента според социологическите проучвания. Тя може да се превърне в най-силната политическа сила и да спечели над 5 процента в сравнение с последните избори. ХДС получава около 22 процента, което би му позволило да запази резултата си от предишните избори. Новосъздадената партия "Вагенкнехт" достига до 18 процента от старта на кампанията. Лявата партия, която неотдавна постигна 31 процента, би се сринала до 13 процента.

Кои съюзи са възможни и кои са вероятни?

Ако християндемократите останат най-силната сила в Саксония, те биха могли да продължат коалицията с ГСДП и Зелените според последните социологически проучвания. Съюз между ХДС и партията Вагенкнехт би имал също толкова малко мнозинство. Теоретично е възможна и коалиция между християндемократите и "Алтернатива за Германия", но това е изключено от ХДС.

В Тюрингия стабилно мнозинство е възможно само с АзГ или "Вагенкнехт". Всички партии обаче, включително партията Вагенкнехт, изключват коалиция с АзГ. Левият министър-председател Бодо Рамелов е готов на коалиции с всички партии с изключение на АзГ - но едва ли някой иска да сформира коалиция с левицата. ХДС в Тюрингия също твърди, че няма да сформира коалиция нито с АзГ нито с Левите. По-реалистична е коалиция между ХДС, "Вагенкнехт" и СДП. Въз основа на последните резултати от социологическите проучвания тя би разполагала с 52% от местата.

Кои са водещите кандидати?

Министър-председателят християндемократ Михаел Кречмер управлява Саксония от 2017 г. и би искал да остане на поста. Кречмер е най-популярният политик в Саксония, а съперниците му също са далеч по-малко известни в провинцията.

Йорг Урбан, държавен лидер и лидер на парламентарната група на своята партия, се кандидатира от саксонската АзГ. Преди да стане професионален политик, той е участвал в екологичната организация "Грюне Лига". В рамките на партията той се отличава с особено благоприятните си за Русия позиции.

Настоящият министър на социалните въпроси и здравеопазването Петра Кьопинг е водещият кандидат на СПД. През 2019 г. Кьопинг се кандидатира за национален председател на СДПГ заедно с настоящия министър на отбраната Борис Писториус, но загуби. Министърът на правосъдието на Саксония Катя Майер, която е член на кабинета на Кречмер от пет години, се кандидатира от Зелените.

Партията Вагенкнехт е водена в предизборната кампания от бившия депутат от Лявата партия Сабине Цимерман и предприемача от Кемниц Йорг Шайбе. Сузане Шапер, член на парламента на провинцията, и политическият съветник Щефан Хартман се кандидатират от Лявата партия.

В Тюрингия министър-председателят Бодо Рамелов се кандидатира за нов мандат. Бьорн Хьоке, ръководител на парламентарната група в провинциалния парламент и съпредседател на своята партия, се кандидатира за АзГ . През 2015 г. той основава Flügel - националистическа организация в рамките на партията, която е разпусната пет години по-късно. Службата за защита на конституцията на Тюрингия счита както Хьоке, така и държавното сдружение на АзГ в Тюрингия за дясноекстремистки.

Най-силният опонент на Хьоке е християндемократът Марио Фойгт, държавен председател на неговата партия и професор по политика в частен университет в Берлин. BSW е представена от бившия ляв политик Катя Волф, бивш кмет на западния тюрингски град Айзенах. Главният кандидат на СДПГ е министърът на вътрешните работи Георг Майер, а министърът на околната среда Бернхард Щенгеле се включи в предизборната кампания на Зелените. Предприемачът и бивш председател на краткосрочния министър Томас Кеммерих е главният кандидат на либералите.