Изборите в Полша приключиха: въпреки че партията "Право и справедливост“ получи най-много гласове, най-вероятно новото правителство ще бъде съставено от "Гражданската коалиция“ начело с Доналд Туск, пише Berliner Zeitung.

Засега имаме само предварителни изчисления (официалните резултати от изборите ще бъдат известни във вторник), но тези първи цифри вече показват: поляците искат ново правителство.Формално партията "Право и справедливост" (ПиС) спечели изборите с 36,8 % от гласовете. Но тази победа над втората по популярност партия в Полша не е впечатляваща разлика: партията Гражданска коалиция (ГК) може да получи до 31,6% от гласовете, според екзитполовете. Така разликата между двете водещи "народни партии" се оказва минимална. И може да се случи коалиционните партньори на ГК да й позволят да състави правителство.

Тържествата започнаха в централата на Гражданската коалиция, по време на които партийният лидер Доналд Туск намекна, че ще състави ново правителство и най-вероятно ще стане новият премиер. Предполага се, че коалицията ще бъде съставена от либерално-католическия алианс "Трети път" (13 процента в екзитполовете) и партията "Левицата" (8,6 процента).

Лидерът на Право и справедливост Ярослав Качински заяви от предизборния щаб на ПиС, че е готов да отиде в опозиция и оттам да продължи работата си с дясното национално движение в полската политика - само ако действителните изборни резултати потвърдят първите впечатления от екзит половете.

Но още в понеделник сутринта може да пристигнат данни от по-точни преброявания на тези гласове, подадени от полската "пустошница“, и тези резултати ще отразяват нова реалност – може би този път в полза на "Право и справедливост“...

Най-вероятно ПиС се е довела до поражение с икономическата си политика, при която Полша беше изправена пред безпрецедентно висока инфлация. Освен това спорът на правителството на ПиС с Брюксел доведе до замразяване на огромни суми от икономическа помощ от ЕС поради желанието на някои полски региони да се борят с "ЛГБТ идеологията“ и други политически причини.

Полският президент Анджей Дуда, който самият е член на "Право и справедливост", най-вероятно първоначално ще предложи съставяне на правителство с родната си партия ПиС. Но има много голяма вероятност тя да не намери партньори, с които да формира "коалиция на мнозинството“. И тогава Доналд Туск ще получи шанс да състави правителство и най-вероятно няма да пропусне този шанс. И тогава Полша ще поеме нов курс - проевропейски, насочен към изпълнение на желанията на ЕС.