Тази година повече от половината население на света ще отиде до урните, изборите ще засегнат целия свят и могат сериозно да повлияят на обичайното състояние на нещата, пише The Independent.

През 2024 г. Обединеното кралство и САЩ ще проведат общи избори за първи път от 1992 г. И двете действащи администрации могат да загубят властта и политическата посока може да се промени драматично.

Избори ще има и в Индия, Русия, Пакистан, Индонезия и други страни.

През юни Европейският съюз ще определи новия състав на Европейския парламент. Това ще бъде първото гласуване след напускането на Обединеното кралство. Както отбелязва авторът на статията, десните партии и политици бързо набират популярност в Европа, например в Гърция, Италия и Германия. "Партиите, провеждащи антимиграционни политики, възнамеряват да вземат една четвърт от 705-те места“.

В Русия най-вероятно ще бъде преизбран Владимир Путин, което също ще окаже сериозно влияние върху международната политика. В Съединените щати има вероятност да спечели Доналд Тръмп. Това развитие вероятно ще бъде "решителен удар във войната в Украйна“, тъй като Тръмп ще "прекрати подкрепата на САЩ за Киев“.

В Обединеното кралство вероятният победител Кийр Стармър изглежда следва вектора на другите кандидати и няма да промени нищо радикално. Но и тук всичко може да се обърне в неочаквана посока.

Така че тазгодишните избори наистина биха могли да променят "геополитическия баланс“.