Проевропейският бивш словашки външен министър Иван Корчок постигна изненадваща победа на първия тур на президентските избори, организирайки балотаж с ключов съюзник на популисткия премиер Роберт Фицо, пише The Guardian.

Президентските избори в Словакия са шанс за Фицо, чиито възгледи за Украйна разгневиха критиците, че се приближава твърде много до Русия, за да засили властта си. Опозиционните сили искат противовес на неговото управление.

Промяната във външната политика на правителството, опитите за преразглеждане на спорното законодателство на страната и сблъсъците с медиите доведоха до поредица от протести и критики от страна на президента Зузана Чапутова, която беше яростен противник на Фицо, но не се кандидатира за нов мандат, пише още британската медия.

Бившият външен министър и прозападен кандидат Иван Корчок спечели първия тур на президентските избори в Словакия в събота (23 март).

Корчок, както показват резултатите от гласуването след преброяване на 100% от гласовете, води с подкрепата на 42,52% от гласоподавателите.

Опонентът му от управляващата коалиция и председател на парламента Петер Пелегрини, заема второ място с 37,03%. 

На 6 април, предстои вторият тур на изборите, който ще определи победителя.

Корчок е министър на външните работи в правителството на Игор Матович и постоянен представител на Словакия в ЕС, ръководител на делегацията на преговорите за присъединяване на страната към НАТО през 2003 г.

Корчок се кандидатира за президент като независим, но кандидатурата му е подкрепена от мнозинството от опозиционните сили: ляво-либералната "Прогресивна Словакия", както и десните консерватори от "Партията на свободата и справедливостта" и "Християндемократическото движение".

Пелегрини пое поста министър-председател на Словакия през 2018 г., след като Роберт Фицо беше принуден да подаде оставка на фона на скандала около убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова.

Партията на Пелегрини "Глас" зае трето място на последните парламентарни избори. Тя влезе в коалиция със SMER – SD на премиера Робърт Фицо и националистическия младши партньор SNS.

Тяхното правителство прекрати военната подкрепа за Украйна и започна противоречива съдебна реформа, която доведе до масови протести.