Популистката партия SMER-SSD на бившия премиер Роберт Фицо е на път да победи на парламентарните избори, проведени в Словакия, с 98,13% от преброените гласове, пише Reuters.

Левият бивш министър-председател на Словакия Роберт Фицо победи прогресивния си съперник на парламентарни избори след кампания за прекратяване на военната помощ за Украйна, но той ще трябва да спечели съюзници, за да състави следващото правителство, показват почти пълните резултати в неделя.

При 98% от районите в страната, партията на Фицо SMER-SSD (СМЕР-ССД Посока-Словашка социалдемокрация) води с 23,37% от гласовете. Следва либералната "Прогресивна Словакия" (PS) с 16,86%, а партията HLAS (Глас), която може да стане водеща за съставяне на следващото правителство, е с 15,03% от гласовете.

Бившият колега на Фицо и лидер на лявата партия HLAS Петер Пелегрини остави отворени възможностите си за бъдещи коалиции.

Правителство, ръководено от Фицо и неговата партия SMER-SSD, би довело до това, че членката на НАТО Словакия ще се присъедини към Унгария, за да оспори консенсуса на Европейския съюз относно подкрепата за Украйна, точно когато блокът се стреми да запази единството си в противопоставянето на руската инвазия.

Това би било и сигнал за по-нататъшна промяна в региона срещу политическия либерализъм, която може да се засили, ако консервативната PiS спечели изборите в Полша по-късно този месец.

Очакваше се партията, която първа премине чертата, да получи мандат от президента Зузана Чапутова да води преговорите за формиране на парламентарно мнозинство.