Антивоенният активист Борис Надеждин е получил над 100 хиляди подписи, за да се кандидатира срещу Владимир Путин на тазгодишните президентски избори в Русия, съобщава The Moscow Times във вторник.

"В момента събираме по около 15 000 подписа на ден", заяви Надеждин в интервю, излъчено по канала Hodorkovsky Live в YouTube. В социалните мрежи се разпространяват снимки и видеоклипове на хора, които се редят на опашки в няколко руски града, за да се подпишат за кандидатурата на активиста срещу Путин.

Според уебсайта на кампанията на Надеждин във вторник сутринта броят на подписите е надхвърлил 100 000, много руски бежанци в чужбина също са се подписали. Не е сигурно обаче дали Надеждин ще бъде официално регистриран като кандидат за президент от избирателния орган. Централната избирателна комисия изисква от кандидатите в президентските избори на 17 март да представят 105 000 подписа до 25 януари.

Според информация в медиите, събирането на подписи среща пречки. В Санкт Петербург, Новосибирск и Обнинск членове на предизборния щаб на Надеждин са били задържани за кратко от полицията.