Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (PiS) се надява да си осигури трети мандат в правителството, докато поляците гласуват на парламентарните избори, пише атинския Kathimerini.

Във всички социологически проучвания консервативната партия, която е на власт от 2015 г., изглежда ще остане най-голямата сила в 460-членния парламент, но няма да постигне абсолютно мнозинство.

Тогава министър-председателят Матеуш Моравецки ще трябва да разчита на крайно десния политически алианс на "Конфедерация", за да състави правителство. "Конфедерация" иска пълна забрана на абортите и нейните говорители разпространяват антисемитски конспиративни теории.

Според социологическите проучвания опозиционната либерална Гражданска коалиция, водена от бившия министър-председател и бивш председател на Европейския съвет Доналд Туск, е на второ място, непосредствено след PiS.

Преди две седмици около 1 милион души участваха в опозиционен митинг във Варшава, ръководен от Туск.

Ако той преобърне прогнозите и спечели, "Гражданската коалиция" може да сформира коалиция с левия алианс "Левите" и християнконсервативната коалиция "Третият път".

PiS, чиято популярност беше засегната от високата инфлация, положи много усилия, за да увеличи подкрепата си преди изборите, които бяха доминирани от проблемите, свързани с имиграцията и войната в Украйна.

През последните седмици цените на горивата в страната рязко спаднаха, тъй като контролираната от държавата компания Orlen внезапно започна да продава бензин и дизел на цени, значително по-ниски от пазарните, а опозицията заяви, че това е чисто предизборна мярка.

Католическата църква в Полша чества 15 октомври като Ден на папата в памет на полския папа Йоан Павел II. PiS се надява, че това време ще доведе религиозно-консервативните избиратели до урните.

Гласуването започна в 7:00 ч. местно време (8:00 ч. българско време) и приключва в 21:00 ч. (22:00 ч. българско време). Първите прогнози за резултата ще станат известни тогава.