Днес, 22 ноември, в Нидерландия се провеждат парламентарни избори. Гражданите ще изберат кой да замени Марк Рюте след 13 години като министър-председател, съобщава NOS.

Избирателните секции отвориха врати в 7:30 сутринта местно време и ще останат отворени до 21:00 часа. Тогава държавната медия NOS публикува първия екзитпол.

Тези избори са важни, защото страната ще бъде ръководена от нов премиер за първи път от 2010 г. Тази позиция беше заета от Марк Рюте.

Според последните проучвания на общественото мнение лидерството е разделено между дясната либерална Народна партия за свобода и демокрация (VVD), водена от Рюте в продължение на много години, и ляво-зелената лейбъристка коалиция (GroenLinks-PvdA), водена от бивш заместник-председател на Европейската комисия. Сред лидерите на крайната десница е и Партията на свободата (PVV) на Герт Вилдерс.

Заслужава да се отбележи, че няма категоричен и явен лидер в изборната надпревара. Медиите отбелязват, че седем от десет холандци все още не са решили за кого да гласуват.

Това означава, че коалиционните преговори вероятно ще се проточат.

Рюте може да оглави НАТО

Припомняме, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще подаде оставка от поста си. В края на октомври холандският премиер Марк Рюте заяви, че би бил заинтересован да замени Столтенберг като генерален секретар на НАТО.

Също така естонският премиер Кая Калас и латвийският външен министър Крисиянис Каринс заявиха, че се интересуват от поста генерален секретар на НАТО.

Според Bloomberg Рюте е категоричен лидер сред претендентите за поста генерален секретар на Алианса.