В документите, подадени от руския антивоенен кандидат Борис Надеждин в подкрепа на кандидатурата му срещу президента Владимир Путин, са открити нередности, съобщи в петък служител на изборната служба, предаде Reuters.

Тази седмица Надеждин представи на избирателната комисия подписи от повече от 100 000 поддръжници от цяла Русия в рамките на опита си да включи името си в бюлетината за изборите на 15-17 март.

Но Николай Булаев, заместник-председател на комисията, заяви, че някои от предполагаемите подписи са на мъртви хора.

Коментарите му като че ли увеличиха вероятността длъжностните лица да посочат технически причини за дисквалификацията на Надеждин, който изненада наблюдателите с острите си критики към Путин и войната в Украйна. Комисията ще обяви следващата седмица кои кандидати са допуснати до участие в изборите.

Никой не очаква 60-годишният Надеждин да спечели, дори и да бъде допуснат до участие, като се има предвид дългогодишната доминация и контрол на Путин върху държавата. Но кампанията му привлече вниманието на хората заради откритото му противопоставяне на това, което Кремъл нарича своя "специална военна операция" в Украйна.

Нейното започване е "фатална грешка" на Путин, заяви Надеждин. Той обещава да сложи край на конфликта чрез преговори.