Италия въвежда изкуствения интелект (ИИ) в училищата като част от инициативата на правителството на премиера Джорджа Мелони за намаляване на разликата в дигиталните умения в страната в сравнение с други членки на Европейския съюз, съобщава ANSA.

Министърът на образованието Джузепе Валдитара e заявил тази седмица, че софтуерът, подпомаган от изкуствен интелект, ще бъде тестван в 15 класни стаи в четири региона, с цел програмата да бъде въведена по-късно, ако експериментът е успешен.

Инструментите за изкуствен интелект на таблети и компютри в класната стая ще действат като "виртуални асистенти, които могат да улеснят обучението на учениците и да помогнат на учителите да идентифицират методи за персонализирано обучение", е коментирал министърът пред новинарския канал TGcom24.

Италия има един от най-лошите резултати, когато става въпрос за основни цифрови умения сред страните от ЕС, според статистическата агенция на блока "Евростат", по-добра е само от Латвия, Полша, България и Румъния.

Предишни опити за дигитализиране на италианските училища се оказаха трудни, включително по време на пандемията от COVID, отчасти поради напредналата възраст на учителския персонал, като повече от половината от тях са над 50 години, според данни на OECD.

Мелони направи въпроса за ИИ една от основните теми на тазгодишната среща на върха на Г-7, домакин на срещата беше Италия. Лидерите от Групата на седемте се съгласиха да задълбочат сътрудничеството си, "за да използват полезното и да управляват рисковете от ИИ.