Рим ще предаде на Украйна още една батерия SAMP/T - "за защита на цивилното население". Това е съобщил италианският външен министър Антонио Таяни, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на пресслужбата на италианското външно министерство. Точните условия не се уточняват, но това трябва да стане достатъчно бързо.

"Предоставихме на Киев безусловна помощ, военна, гражданска, финансова, сега ще изпратим втората батарея на SAMP/T за защита на украинското население" - е заявил италианският министър.

Той също така е отбелязал, че италианската помощ ще дойде в момент, когато такива държави като САЩ и Великобритания не разполагат с подобни оръжия. В същото време Таяни смята, че най-важното, което световната общност трябва да направи, е да организира световна конференция за ситуацията в Украйна.

Зенитно-ракетна система с наземно базиране, използваща ракети Aster. Комплексът е разработен от европейския консорциум Eurosam с участието на Италия. SAMP/T е проектиран да осигурява противовъздушно прикритие на наземни цели срещу масирано нападение на широк клас въздушни цели. Той може да сваля самолети, крилати и балистични ракети.

Батерията е компактна и може да се обслужва от 20 души персонал. За експлоатацията на Patriot са необходими 90 души персонал.