Италия ще финансира два миграционни центъра, които ще създаде в Албания, след споразумение, постигнато тази седмица между премиера Джорджия Мелони и албанския й колега Еди Рама, пише Bloomberg.

Рим се съгласи да изгради и управлява два центъра за управление на пристигането на мигранти, които са пристигнали в Италия, и за обработка на молби за убежище и евентуално репатриране на имигранти. И двата центъра биха могли да обработват 3000 гранични процедури и полицията от двете страни ще работи заедно, заяви Мелони в интервю за римския вестник il Messaggero във вторник.

"Вярвам, че това може да се превърне в модел на сътрудничество между страните от ЕС и страните извън ЕС за управлението на миграционните потоци“, отбеляза за сделката Мелони, която ръководи дясна коалиция.

"Информирахме Комисията на ЕС за плана и не получихме критики“, каза премиерът по отношение на мнението на Бюксел. В миналото блокът се съмняваше дали подобни схеми са в съответствие с международните правила.

Споразумението е част от по-широкия план на Мелони за справяне с вълната от пристигащи до италианските брегове, една от най-големите вълни от 2016 г. насам. Мелони преди това е предлагала идеята за създаване на такива центрове и в Северна Африка. Тя вече поиска от ЕС да помогне за справянето с извънредната ситуация.