Италия планира да закупи произведени в Германия танкове Leopard 2, за да подсили сухопътните си сили на фона на войната в Украйна. Съответното обяви заместник-министърът на отбраната Изабела Раути пред парламента в Рим, предава Reuters.

Изабела Раути, член на партията "Братя на Италия“ на премиера Джорджия Мелони, обясни пред Комисията по отбрана, че закупуването на танковете е част от усилията за значително модернизиране на армията на страната.

Този ход бележи първата официална италианска инициатива за попълване на оръжейните си системи след избухването на войната в Украйна.

Правителството има за цел да включи програмата в многогодишния бюджет за отбрана за 2023-2025 г., като задели първоначални средства на стойност 4 милиарда евро от следващата година за закупуване на нови танкове и надграждане на друга военна техника, поясни Раути.

Източник от военното ведомство в Рим, пожелал анонимност, разкри пред агенцията, че правителството планира да закупи 125 танка Leopard 2, като добави, че инвестицията от 4 милиарда евро ще бъде завършена до 2037 г.

Към настоящия момент не е задействан конкретен процес на възлагане на поръчки за танковете. Правителството ще поиска одобрението на парламента, преди да приложи плана.

Leopard се произвежда съвместно от германските компании Krauss-Maffei Wegmann и Rheinmetall.

В момента италианската армия разчита на около 200 танка Ariete, от които само около 50 са напълно оперативни, допълни източникът на агенцията.

Заедно със закупуването на новите Leopards, правителството планира да модернизира флота на Ariete, за да подобри тяхната ефективност и безопасност, допълни Раути.

"Закупуването на Leopard и модернизирането на Ariete ще осигури брой единици, достатъчни да отговорят на изискванията на НАТО“, увери още тя.