Британският премиер Риши Сунак приветства подхода на италианския премиер Джорджия Мелони за справяне с нелегалната миграция, по време на посещение в Рим, където двамата се споразумяха да си сътрудничат чрез финансиране на проект за подпомагане на мигрантите, за да се върнат в Тунис, пише France24.

Двамата лидери проведоха официални разговори в Италия, а британският консервативен лидер изнесе реч и на събрание на крайнодясната партия "Братя на Италия".

Мелони и Сунак обещаха да спрат акостирането на лодки с мигранти на бреговете на своите страни.

Двамата са подложени на силни критики за политиките си, от плановете на Сунак да изпрати търсещите убежище в Руанда до действията на Мелони да ограничи дейността на благотворителните спасителни кораби в Средиземно море.

По време на срещата си Сунак и Мелони се договориха да финансират проект за подпомагане на репатрирането на мигранти в Тунис - страната, от която тръгват много мигранти, опитващи се да достигнат Европа.

Те "се ангажираха да съфинансират проект за насърчаване и подпомагане на доброволното завръщане на мигранти от Тунис в страните им на произход", съобщиха от Даунинг стрийт.

От кабинета на Мелони посочиха, че този проект ще бъде в съответствие със съществуващите проекти на ООН, без да предоставят повече подробности.

Сунак и Мелони са установили добри отношения, откакто и двамата встъпиха в длъжност през октомври 2022 г.

Сунак сравни Мелони с бившия британски премиер Маргарет Тачър и заяви, че се нуждаят от част от "радикализма" на Желязната лейди, за да се справят с масовата миграция.