Антонио Таяни е новият временен национален секретар на Forza Italia. Това реши Националният съвет на партията, който го е избрал единодушно, съобщи държавната информационна агенция ANSA.

Той ще бъде лидер на FI до свикването на следващия конгрес.

Гласуването се е провело с вдигане на ръка. 

"Не е лесно да ръководиш политическо движение, което има Силвио Берлускони като свой лидер от почти 30 години. Мога само да гарантирам своята ангажираност, решителност, желание да превърна всичките му мечти в реалност. За да направя това, ще ми трябват всички вие, цялата ви управляваща класа, избрани служители, симпатизанти, бойци", е заявил той.  

Това е първият конгрес на партията след смъртта на Силвио Берлускони преди месец. 

Седящите в залата съветници: общо 213 допуснати до гласуване са народни представители, министри, местни управници. През април 2022 г. същият хотел в Рим Parco dei Principi е домакин на конгреса на FI със завръщането на Берлускони на сцената. В залата е прожектирано видео, посветено на основателя на FI.

"Моля, останете прави, това е първият Съвет, който се провежда без Силвио Берлускони, е заявил Таяни, мисля, че е по-добре да посветим повече от минута мълчание, минута аплодисменти, но виждам, че аплодисментите започнаха спонтанно“. Аплодисментите са продължили няколко минути, докато някой в ​​залата са викали "Силвио, Силвио“.