Историята показва, че политическото насилие не е непознато за американската демокрация. Опитът за убийство на републиканския кандидат за президент и бивш президент на САЩ Доналд Тръмп е само един от многото случаи.

През бурната американска политическа история, от 1776 г. до наши дни, т.е. за по-малко от 250 години от съществуването на независимите Съединени американски щати има дълга редица от опити за убийства и убийства на настоящи и бивши президенти, кандидати за президент, конгресмени, сенатори...

Много от тях са станали част от популярната култура, за тях са снимани телевизионни сериали, филми и са се превърнали в "повратната точка на една епоха". До известна степен времето преди и след нечие политическо убийство наистина е "повратна точка", защото много от тях са довели до големи промени в системата за сигурност, промени в законодателството, баланса на силите в политиката или промени в обществото, които са оформили Съединените щати каквто ги познаваме днес.

Убийства на президенти, докато са били на власт

Първото убийство на действащ президент е и най-представеното в популярната култура - това на Ейбрахам Линкълн, който е 16-ият американски президент.

На 14 април 1865 г. Линкълн е убит от Джон Уилкс Бут, известен актьор и симпатизант на Конфедерацията, докато тогавашният президент гледа пиесата "Нашият американски братовчед" във Форд Тиътър във Вашингтон.

Бут решил да убие президентът само няколко дни след капитулацията на силите на Конфедерацията в Гражданската война, той е част от по-голям заговор, включващ опити за убийството на вицепрезидента Андрю Джонсън, който наследява Линкълн като президент.

Вторият президент, който е убит, докато все още е на поста е Джеймс Абрам Гарфийлд, само четири месеца след като е избран за президент през 1881 г. Убит е от Чарлз Гито на гара.

Когато президентът Гарфийлд пристига на гарата, писателят и адвокат Чарлз Гито го прострелва два пъти с револвер Webley British Bulldog. Един от куршумите одрасква рамото на Гарфийлд, а друг преминава през гърба му. Убиецът е арестуван веднага след атентата и след продължил три месеца процес е осъден на смърт на 25 януари 1882 г.

Третият президент на САЩ, станал обект на опит за убийство е Уилям Маккинли.

Той е убит от анархиста Леон Чолгош на 6 септември 1901 г. по време на посещение в Бъфало. Чолгош прострелва президента два пъти в гърдите от близко разстояние, когато Маккинли слиза от сцената след реч и поздравява тълпата. Тежко ранен, Маккинли умира седмица по-късно.

Президентът, който превежда САЩ през Втората световна война, без да види нейния официален край, и който оцелява след опит за убийство е Франклин Д. Рузвелт.

През февруари 1933 г. Рузвелт е на посещение в Чикаго, когато избягва опит за убийство от Джузепе Зангара, който изразява своята "омраза към всички управляващи". Докато се опитва да застреля Рузвелт, Зангара е ударена от жена с чанта и вместо да убие президента ранява смъртоносно кмета на Чикаго Антон Чермак, който седи до Рузвелт.

Със сигурност една от най-представените фигури на поп културата, чието убийство предизвиква противоречия поради обстоятелствата около него е убийството на президента Джон Ф. Кенеди през 1963 г. в Далас. Той е убит, докато се вози в президентския кортеж със съпругата си Джаки, от Лий Харви Осуалд.

Осуалд стреля на 22 ноември 1963 г. в 12:30 часа, докато президентският кортеж минава през центъра на града, Кенеди е прострелян два пъти от снайпериста и 30 минути по-късно умира от нараняванията си.

Смъртта на Кенеди води до бурен период за американската политика и общество, защото след това събитие войната във Виетнам навлиза в своя край и в Америка започва борба за граждански права.

Джералд Форд оцелява при два опита за убийство

Президентът Джералд Форд е изпълнил два мандата от 1973-1974 г. и от 1974 до 1977 г. Той наследява Никсън като президент след аферата "Уотъргейт".

Форд оцелява при два опита за убийство в Калифорния, първият от които се случва на 5 септември, когато Линет "Скики" Фром, член на култа на Чарлз Менсън, се опитва да застреля Форд, докато той се разхожда в парка Сакраменто, но пистолетът й засича.

Само 17 дни по-късно Сара Джейн Мур стреля по Форд, докато излиза от хотел в Сан Франциско, но за щастие пропуска.

Последният от поредицата американски президенти, които са убити, докато са на поста, е Роналд Рейгън. Той е тежко ранен при атентат през 1981 г. и е опериран по спешност.

Всъщност Рейгън напуска хотел във Вашингтон след изнасяне на реч, когато е застрелян от убиеца Джон Хинкли младши. Произвел няколко изстрела срещу него от малокалибрен пистолет. От тези няколко изстрела един рикошира в президентската лимузина и уцелва президента под лявата мишница.

След този инцидент популярността на Роналд Рейгън нараства драстично и той е признат за последователен борец срещу комунизма.

В американската история обаче са убивани не само президенти, но и кандидати за президент и политически активисти, чиято смърт е предизвикала лавина от събития.

Кандидатите за президент и активистите също са мишена на убийци

Най-видният човек сред убитите кандидати за президент и с когото сега сравняват Доналд Тръмп със сигурност е Теодор "Теди" Рузвелт, който също като Тръмп е в надпреварата за място в Белия дом като бивш президент на САЩ. Той е прострелян в Милуоки, Уисконсин.

Той е прострелян от Джон Шранк и животът му е спасен от сгъната реч от 50 страници и стоманена кутия за очила в джоба на ризата му.

Тъжната съдба на семейство Кенеди еизвор на вдъхновение на много книги, филми и теории. Братът на президента Джон Ф. Кенеди Робърт е кандидат за номинацията на демократите за президент на САЩ, той е убит в хотел Ambassador в Лос Анджелис на 5 юни 1968 г.

Робърт е застрелян от палестинеца Сирхан Сирхан заради подкрепата му за Израел по време на Шестдневната война.

Само четири години след убийството на по-младия Кенеди, САЩ са разтърсени от убийството на сенатор Джордж Уолъс, който по това време води кампания за номинацията на Демократическата партия.

Стрелецът Артър Бремър прострелва четири пъти Уолъс в търговски център в Лорел, Мериленд. Един от куршумите се забива в гръбнака му, оставяйки Уолъс парализиран до края на живота му. 

Уолъс е известен като популист, който подкрепя сегрегацията, а смъртта му води до политическо напрежение в САЩ.

Освен политици, значителен брой общественици, белязали историята на САЩ, са убити или нападнати.

Един от най-известните случаи е този на Мартин Лутър Кинг-младши, убит през 1968 г., само няколко месеца преди убийството на Боби Кенеди.

Той е застрелян, докато стои във вътрешния двор на мотел в Мемфис, Тенеси, докато планира митинг, т.е. "окупацията" на Вашингтон, като част от кампанията си "Бедни хора", Кинг умира в болницата по време на операция, която е изключително сложна.

Мартин Лутър Кинг-младши бележи борбата на афро-американците за собствените им права и за правата на бедните граждани на САЩ.