Представители на руската и беларуската историческа наука на форум в Калининград заявиха, че Волинското клане на полското цивилно население в Западна Украйна през 1943 г., извършено от бойци на ОУН (Обединение на украинските националисти) и УПА (Украинска въстаническа армия), трябва да бъде признат за геноцид на поляците. Това предложение направи от името на историците на двете страни директорът на фондация "Историческа памет“, научен сътрудник в Института по история на Руската академия на науките Александър Дюков, цитиран от ТАСС.

Според него и двете съюзнически страни имат еднакво отношение към престъпленията, извършвани от УПА.

"Защо Волинското клане не е признато за геноцид нито в Русия, нито в Беларус? Унищожаването на поляците на територията на Западна Украйна и това унищожение беше извършено и на територията на беларуското Полесие“, заяви той и добави, че за това трябва да говорят както историци, така и общественици на Руската федерация и Беларус.

Той също така отбеляза, че парламентите на двете страни също трябва да запишат Волинското клане като геноцид.

"Знаем, че Полша сега се държи доста агресивно както спрямо Русия, така и спрямо Беларус. Е, това е тема, която трябва да се обсъди. Да помним не само нашите жертви... жертвите на поляците и да ги почитаме", подчерта Дюков.

От 1943 до 1944 г. украинските националисти избиват, според твърденията, около 100 хиляди цивилни във Волин. В Полша на 11 юли възпоменават жертвите на трагичните събития от онова време, наричайки тази дата Ден за възпоменание на жертвите на геноцида. В Украйна през последните години практически не говорят за Волинското клане.