Петдневното пътуване в космоса, известно като Polaris Dawn, завърши щастливо в неделя, когато четирима астронавти на борда на SpaceX Dragon се спуснаха край бреговете на Флорида, слагайки край на новаторската търговска мисия.

Polaris Dawn премина няколко исторически етапа за граждански космически полети, когато Джаред Айзъкман, милиардер предприемач и авантюрист, направи първата частна космическа разходка, последван от инженера на SpaceX Сара Джилис, пише The Washington Post.

Полетът беше резервиран от Айзъкман, който натрупа богатството си като основател на Shift4 Payments и не беше свързан с НАСА. Айзъкман не разкри колко е платил на SpaceX за полета.

Няколко аплодисменти и викове на радост се чуха на фона на предаването на живо на SpaceX в неделя, когато екипажът бързо се приближи до Земята. В последните минути на мисията камерите показаха членове на екипажа да седят неподвижно със скръстени ръце, докато парашутите на Dragon се разтварят.

SpaceX обяви, че космическата разходка също е отбелязала първия път, когато четирима астронавти са били едновременно изложени на вакуума на космоса. Тъй като космическият кораб няма въздушен шлюз, четиримата членове на екипажа облякоха космически костюми, докато кабината беше вентилирана.

Четиримата членове на екипажа проведоха научни експерименти, целящи да подготвят астронавтите за по-дълги мисии в бъдеще. Експериментите включват проследяване на промените в зрението и здравето на очите, изучаване на това как микрогравитацията влияе на кръвния поток и наблюдение на ефектите на лекарствата в орбита.

Джилис донесе със себе си и цигулка, която SpaceX нарече още едно "първо“ на орбитален космически кораб, и изсвири тематичната песен от филма "Междузвездни войни", момент, показан във видео, продуцирано от SpaceX.

Основната цел на мисията беше да се тества новият космически костюм на SpaceX, който е предназначен да предпазва астронавтите от радиация и екстремни температури, като ги пази в безопасност във вакуума на космоса.

Мисията Polaris Dawn беше вторият полет на Айзъкман със SpaceX, като бяха планирани още два полета. За следващия полет той предложи летене до космическия телескоп Хъбъл и повишаване на орбитата му, което, ако успее, може да удължи живота му.