Депутатите на постоянните представители на страните членки на Европейския съюз в Брюксел на 2 февруари постигнаха споразумение по Закона за изкуствения интелект (ИИ), който ще стане първият механизъм за задължително регулиране на тази област в света, позовавайки се на Politico.

Бъдещият Закон за изкуствения интелект, според съгласувания проект, ще забрани или ограничи използването на тази технология в някои области и също така ще изисква от разработчиците да спазват стандартите за прозрачност и стрес тестове.

"Този ​​"Закон за ИИ" е фундаментална стъпка, която установява първите правила на планетата за изкуствения интелект, за да го направи по-безопасен и зачитащ човешките права", посчват от белгиското предсетателство.

Европейският съюз е първият, който се съгласи с въвеждането на задължителни правила за технологиите с изкуствен интелект. Решението на заместник-посланиците на страните членки на ЕС следва предварителното съгласие на трите ключови европейски институции, което беше обявено през декември.

Както посочва Politico, по-нататъшното одобрение на Закона за ИИ се сблъска със съпротива от най-големите икономики в ЕС, Германия и Франция, които се страхуваха от спад в конкурентоспособността на техните компании, и Австрия, която изрази възражения срещу разпоредбите за защита на данните.

В крайна сметка, според Politico, съпротивата на трите страни е била преодоляна с уверенията, че Европейската комисия ще направи официални изявления по въпросите, които ги вълнуват, тъй като ще отговаря за прилагането на Закона за изкуствения интелект.

Актът все още се нуждае от официално одобрение от Европейския парламент, където все още продължават дискусии относно най-двусмислените му разпоредби - по-специално относно технологията за лицево разпознаване. Освен това, след одобрение на ниво комисии, гласуването в Европейския парламент може да се проведе през април.

Миналия месец Европейската комисия обяви пакет от мерки за развитие на изкуствения интелект и обяви намерението си да създаде специализирана служба на ЕС, която да отговаря за прилагането на закона.