Жителите на югозападната част на САЩ се подготвят за проливни дъждове и потенциално катастрофални наводнения, тъй като се очаква ураганът Хилари да удари региона като рядка тропическа буря, която започва в неделя и ще продължи през следващата седмица, пише CNN.

Хилари остава ураган от категория 4, докато се приближава към брега на мексиканския полуостров Долна Калифорния с постоянни ветрове от около 200 километра в час, според Националния център за ураганите на САЩ. Очаква се ядрото му да премине близо до полуострова в събота вечер и след това да отслабне в тропическа буря, докато преминава в САЩ и Южна Калифорния.

Заплахата предизвика първото предупреждение за тропическа буря в Калифорния, което се простира от южната граница на щата до северно от Лос Анджелис.

Прогнозите са, че ще има  обилни валежи до началото на следващата седмица – с най-интензивни условия в неделя и понеделник – с напредването на Хилари. Пороите могат да донесат повече вода, отколкото получават за една година дъжд части от Калифорния, Невада и Аризона.

Ако Хилари достигне Калифорния като тропическа буря, това ще бъде първата подобна буря в щата от почти 84 години, според данни на Националната администрация за океаните и атмосферата.

Части от Южна Калифорния са изправени пред висок риск от прекомерни валежи – също и първата заплаха от ниво 4 от 4, издадена за района. Това ниво на риск е изключително рядко. От 2010 г. до 2020 г. високите рискове са били издавани средно за по-малко от 4% от дните годишно, но са били отговорни за 83% от всички щети, свързани с наводнения, и 39% от всички смъртни случаи, свързани с наводнения, показва изследване на Центъра за прогнозиране на времето .