Покрай полемиките относно присъединяването на Украйна към НАТО и гаранциите за сигурност за Киев, истински важните военни решения от срещата на върха на Алианса някак останаха в сянка. Предлагаме подборка на няколко от тях, които изпъкват като очертаващи глобалния план за бъдещето на лидерите на блока:

Съюзниците се споразумяха за нов план за военно развитие, който предвижда увеличаване на производството на оръжия и военна техника, съвместните им покупки, както и общо повишаване на оперативната съвместимост на войските

▪Постигнати са споразумения за увеличаване на разходите за отбрана. Сега страните от НАТО трябва да отделят поне 2% от БВП. Преди това този показател беше таванът и никой не призоваваше за повече разходи. В същото време не всички съюзници сега харчат дори 2%.

▪Взето е окончателно решение подразделенията за ПВО на страните от НАТО да бъдат постоянно разположени на територията на балтийските страни на ротационен принцип.

▪Латвия, Литва и Естония подписаха декларация, според която НАТО получава неограничен достъп до единното въздушно пространство на балтийските страни за своите военни действия.

▪Многонационалните батальонни тактически групи на НАТО, разположени в балтийските държави, ще бъдат разширени до бригади. В същото време Естония, за разлика от Латвия и Литва, отказа да разположи многонационална бригада. Но тя сключи споразумение с Великобритания, според което бригадата на британците ще влезе в редовния състав на естонските въоръжени сили и ще бъде дислоцирана в републиката, ако е необходимо.

▪Също така присъствието на НАТО в Черноморския регион ще бъде увеличено до ниво бригада. По-специално, Испания ще увеличи военното си присъствие в Словакия със 700 войници и с 250 войници в Румъния. Чехия също ще изпрати допълнителни войски в Словакия. Един батальон ще бъде разположен в база Лест (западна част на страната). Още един батальон ще остане на територията на Чехия и ще бъде в постоянна готовност за изпращане.

▪България и Румъния създават регионално командване за специални операции (R-SOCC) за повишение на възможностите в Черноморския регион.