Испанският министър-председател Педро Санчес обяви в сряда, че ще се оттегли от публични задължения "за няколко дни", за да реши дали иска да продължи да ръководи правителството, след като съд започна разследване за корупция в частния бизнес на съпругата му, пише Reuters.

Санчес, който миналата година осигури още един мандат на своята Испанска социалистическа работническа партия (PSOE) като лидер на коалиционно правителство на малцинството, правейки грандиозни отстъпки на каталунските сепаратисти в името на оставането на власт, заяви, че ще обяви решението си в понеделник, 29 април.

Съдът, разследващ Гомес, не предостави повече подробности, тъй като делото е запечатано и е в ранен стадий, като само отбеляза, че е последвало оплакване, повдигнато от групата за кампания срещу корупцията Манос Лимпиас - Чисти ръце - чийто лидер предполагаемо има връзки с крайната десница.

Манос Лимпиас обвини Гомес, че е получавала услуги от авиокомпания Air Europa и нейната испанска холдингова компания Globalia по време на нейното управление на африкански изследователски център в мадридското бизнес училище IE до 2022 г., според документ от седем страници, публикуван от радиостанция Cadena Ser на неговия уебсайт.

IE обяви в изявление, че никога не е получавала финансова подкрепа от Globalia или нейни организации.

Санчес заяви, че сериозността на атаките срещу него и съпругата му заслужава премерен отговор. Той каза, че съпругата му не е направила нищо лошо и ще сътрудничи на разследването и ще защити невинността си. Гомес не е коментирал.

В писмото Санчес се прицели и в лидера на опозицията Алберто Нунес Фейхоо от Народната партия (НП) и Сантяго Абаскал от дясната Vox, заявявайки, че те са "сътрудничили“ на онези, които разпространяват твърденията срещу съпругата му.

Фейхоо заяви, че Санчес се опитва да обвини опозиционните партии за дейността на съдиите. "Премиерът има съдебен проблем. Той бяга от задълженията си. Това, което трябваше да направи, е да даде обяснения. Ако няма от какво да се страхуваш, защо не? Ако жена му няма от какво да се страхува, да отиде на съд, за да се изясни нейната невинност", заяви той.

Няколко членове на кабинета на Санчес бяха видени да пристигат в резиденцията му в сряда вечерта.

Неговите министри го подкрепиха, като Йоланда Диас, министър на труда и лидер на левия коалиционен партньор на правителството Сумар, каза, че Санчес има нейната "пълна подкрепа“.