Социалистическата партия на испанския премиер Педро Санчес в понеделник внесе спорния законопроект за предоставяне на амнистия на всички лица, преследвани за участието си в каталунското сепаратистко движение през последното десетилетие, пише европейската редакция на Politico.

Въпреки че проектозаконът трябваше да бъде внесен съвместно от всички политически групи, които се очаква да гласуват в подкрепа на кандидатурата на Санчес за съставяне на ново правителство на малцинството, социалистите го представиха сами, за да гарантират, че предложението ще бъде внесено веднага. Левите и сепаратистките партии, подкрепящи Санчес, поотделно изразиха подкрепата си за законопроекта.

Предоставянето на пълна амнистия беше ключов фактор за разрешаване на месеците на политическа парализа в Испания, която беше без ефективно правителство след националните избори миналото лято, довели до застой в парламента. Представянето на законопроекта беше основното искане на каталунската сепаратистка партия "Хунтс“, чиято подкрепа сега ще позволи на Санчес да състави ново правителство.

Министърът на президентството Феликс Боланьос приветства законопроекта за амнистията като "огромна стъпка за съвместно съществуване“, която ще помогне за "излекуване на рани и разрешаване на съществуващия политически конфликт в Каталуния“.

Законодателното предложение не променя законите, за които лицата са били преследвани, което означава, че подобни съдебни процедури могат да бъдат стартирани срещу тези, които се опитват да извършват незаконни действия, свързани със сепаратизъм в бъдеще.

Общата амнистия отменя "наказателни, административни и финансови“ санкции, наложени на повече от 300 души, свързани с движението за независимост между 1 януари 2012 г. и 13 ноември 2023 г., включително неуспешния референдум за независимост на Каталуния през 2017 г. Очаква се също така да бъде от полза за 73-ма полицаи, обвинени в извършване на актове на насилие срещу протестиращи в Каталуния.

Законопроектът вероятно ще премине през долната камара на испанския парламент, но ще се сблъска със силна опозиция в горната камара, която се контролира от дясноцентристката Народна партия.

Преамбюлът на предложението се фокусира върху конституционността на предложената амнистия и подчертава нейното съответствие с европейското право, като цитира подобни мерки, прилагани в други страни от ЕС. Текстът конкретно споменава амнистия, дадена на млади престъпници в Португалия по повод посещението на папа Франциск миналото лято и се позовава на амнистията на Франция от 1988 г. на меланезийските сепаратисти в нейната отвъдморска територия Нова Каледония.

Лидерът на Народната партия Алберто Нунес Фейхоо, който проведе масови митинги в Испания, за да протестира срещу законопроекта за амнистия в неделя, обеща да оспори текста в съдилищата.

"Това е ново унижение“, заяви на пресконференция Мигел Теладо, вицепрезидент на Народната партия за териториалните организации. По думите му, трябва да се проведат нови избори, тъй като амнистията не е била включена в предизборната програма на Социалистическата партия и призова Санчес да "избяга от Испания в багажника на кола“, както направи бившият каталунски президент Карлес Пучдемон след вота за независимост през 2017 г.

Ксавие Антич, президент на каталунската асоциация на гражданското общество Òmnium, коментира пред POLITICO, че фактът, че толкова много партии са обещали да гласуват за законопроекта, отразява "широко разпространения социален консенсус, че политическите конфликти трябва да се решават с политика, а не със съдии или репресии“.

Но Антич прогнозира, че ще мине "много време“, преди някой да успее да се възползва от амнистията, и още по-дълго, преди фигури като Пучдемон, който е издирван от испанските власти и живее в самоналожено изгнание в Белгия от 2017 г. успяват да стъпят в Испания.

"Приемането на този законопроект в парламента няма да е достатъчно, защото мнозина в съдебната система са против него и ще се стремят да тълкуват закона, както намерят за добре“, заяви той. "Докато не бъдат изчерпани всички правни средства, ще бъде твърде рисковано да се върнем у дома“.