В четвъртък, 8 февруари, испанските фермери преминаха с трактори по улиците на градовете и нарушиха движението, като засилиха протеста си срещу нарастващите разходи, бюрокрацията и евтината конкуренция от страни извън Европейския съюз, пише Reuters.

Протестите, които започнаха спонтанно във вторник, след като се пренесоха от други страни от ЕС, са подкрепени от трите основни асоциации на земеделските производители в страната.

Десетки трактори обградиха регионалния парламент в Барселона, след като водачите им прекараха нощта в центъра на града.

Фермерите нарушиха движението в по-малки градове в цялата страна, включително в центъра на Авила, Витория в северната част и Антекера в южната.

Испанските фермери се присъединиха към своите колеги от Германия, Франция, Италия и Белгия, където протестите понякога преминаваха в насилие.

Фермерите в целия ЕС твърдят, че правилата за опазване на околната среда ги правят по-малко конкурентоспособни от фермерите в други региони. Освен това те твърдят, че са задушени от данъци и бюрокрация.

Големият внос от Украйна, за който ЕС отмени квотите и митата след нахлуването на Русия, и подновените преговори за сключване на търговско споразумение между ЕС и южноамериканския блок МЕРКОСУР разпалиха недоволството от нелоялната конкуренция.

Испанското министерство на вътрешните работи съобщи, че полицията е задържала 12 души по време на протестите в сряда, които включваха блокади на няколко големи центъра за дистрибуция на стоки.