Летният туристически сезон в популярни дестинации за плажни ваканции като Испания, Италия и Гърция вече е помрачен от метеорологичните условия - освен адската жега, сушата и произтичащите от нея проблеми с водоснабдявнето развалят почивката на мнозина. Властите на Алкала де Енарес, близо до испанската столица Мадрид, изглежда са намерили начин да се справят с горещините – като оборудват града с т.нар. мобилни "климатични острови“, пише The Mayor.

Терминът "климатично убежище“ излезе на мода през последните години, предвид все по-тежкото въздействие на горещите вълни в страни като Испания. Но тъй като в градове като Алкала де Енарес, поради ландшафта и архитектурата на историческия център, който е под закрилата на ЮНЕСКО, е просто невъзможно да се засадят нови дървета, които да осигурят на гражданите и туристите така необходимата сянка, местните власти организират мобилна станция с растителност.

"Тези модерни климатични острови са стабилни и мобилни растителни станции, които ще осигурят до 50 метра сянка в райони с най-малко количество растителност и ще бъдат оборудвани със сензори за постоянен анализ на температурата, влажността и качеството на въздуха“, обясни заместник-кметът и съветник по туризма Изабел Руис Малдонадо.