Испанската компания PLD Space изстреля рано сътринта на 7 октомври от площадка в Югозападна Испания своята възстановима ракета Miura 1, извършвайки първото изцяло частно изстрелване на ракета в Европа, което е лъч надежда за застоялите космически амбиции на региона, пише Reuters.

Тестовото нощно изстрелване от Уелва се състоя след два предишни опита, които бяха прекратени. Ракетата Miura 1, кръстена на порода бойни бикове, е висока колкото триетажна сграда и има товарен капацитет от 100 кг.

Изстрелването носеше полезен товар за събиране на данни, но той не беше предназначен за освобождаване по време на суборбиталния изпитателен полет.

Видеозаписът от контрола на полетите показва как инженерите се радват и поздравяват един друг, докато ракетата се издига в нощното небе.

"Гласът ми е прегракнал след толкова много викове", заяви триумфиращият Раул Торес, главен изпълнителен директор на PLD Space, малко след изстрелването.

Той заяви, че всички системи на ракетата са работили "перфектно", и добави, че сега компанията ще се съсредоточи върху утрояването на работната си сила. "Това е само началото."

Изпълняващият длъжността министър-председател на Испания Педро Санчес публикува съобщение в социалните мрежи: "Изстрелването на Miura 1, първата ракета със 100% испанска технология, беше успешно. Етап, който позиционира испанската научноизследователска и развойна дейност в челните редици на космическия транспорт."

Полетът продължи 306 секунди. Въпреки това максималната му височина от 46 км е едва половината от височината, на която са се надявали планиращите мисията, според space.com.

Частично използваемата ракета-носител се приземи в Атлантическия океан и компанията трябваше да я прибере по-късно, се допълва в изявление.

Първият опит за изстрелване на ракетата Miura 1 през май беше прекратен поради ветрове на голяма височина. Вторият опит през юни се провали, когато всички кабели не се отделиха навреме, което спря издигането, а от ракетата излизаха дим и пламъци.

ПРОПУСК ПРИ СТАРТИРАНЕ

Усилията на Европа да развие способности за изпращане на малки спътници в космоса са в центъра на вниманието след неуспешното изстрелване на орбитална ракета от Virgin Orbit от Великобритания през януари. Системата включваше освобождаване на ракетата-носител от преоборудван Boeing 747.

Съботната мисия на Miura-1 е първата от две планирани суборбитални мисии. Анализаторите обаче твърдят, че най-критичният тест ще бъде разработването на пълноценни орбитални услуги на по-голямата ракета Miura-5, планирана за 2025 г.

PLD Space се сблъсква с конкуренцията на съперници от Германия, Франция и Обединеното кралство за орбитални полети от обекти в Скандинавия и Шотландия, включително Rocket Factory Augsburg и Isar Aerospace.

Изстрелването на малката ракета в събота се проведе под сянката на смущения в основните дейности на Европа по изстрелване на космически ракети.

През юли на европейския космодрум в Куру, Френска Гвиана, се състоя последното изстрелване на най-голямата европейска ракета - премиерната космическа ракета Ariane 5.

До неотдавна Европа разчиташе на Ariane 5 и нейния капацитет от над 11 тона за тежки мисии, както и на руската ракета-носител "Союз" за средни товари и италианската Vega, която също се изстрелва от Куру, за малки товари.

С приключването на експлоатацията на Ariane 5 Европа на практика няма самостоятелен достъп до космоса до изстрелването на нейния наследник Ariane 6.

Русия спря достъпа до "Союз" в отговор на европейските санкции заради нахлуването в Украйна, модернизираната Vega-C беше спряна по технически причини, а Ariane 6 се отлага за следващата година.

Миналата седмица Европейската космическа агенция заяви, че Vega-C няма да се върне в експлоатация преди четвъртото тримесечие на 2024 г., след неуспешна мисия през декември миналата година.

Операторите заявиха, че предпоследното изстрелване на по-ранната версия на ракетата Vega от Куру е трябвало да бъде прекратено късно в петък и че ще има нов опит късно в събота.