На 7 август консервативната Народна партия (НП) на Испания заяви, че може да излезе от политическата безизходица и да състави правителство, след като крайнодясната партия Vox намекна, че няма да настоява да бъде част от коалиция в замяна на подкрепата си, пише Reuters.

На 6 август Vox заяви, че нейните 33 депутати ще "подкрепят мнозинство" за десния блок в долната камара на испанския парламент, за да спрат социалистите (ИСРП) да седоговорят с каталунските и баските сепаратисти и да формират това, което твърдодясната партия определи като "правителство на националното унищожение".

Жестът ще разчисти пътя на други малки партии, които се противопоставят на желанието на Vox, да подкрепят НП при гласуването за инвестиция, е заявил генералният координатор на НП Елиас Бендодо.

"Правилата на играта се промениха и затова партиите, които преди това бяха заели позиции, (сега са изправени) пред различни обстоятелства", е заявил Бендодо.

Твърдението на Бендодо обаче е бързо опровергано от Баската националистическа партия (БНП), която заяви в социалната медийна платформа X (Twitter), че позицията й не се е променила. БНП е заявила, че няма да преговаря с НП за съставяне на правителство с участието на Vox.

Изборите в Испания миналия месец завършиха с патова ситуация, като нито десните, нито левите блокове успяха да спечелят достатъчно места за мнозинство.

НП и Vox, които по време на кампанията се разглеждаха като потенциални коалиционни партньори, получиха общо 170 места в 350-местната долна камара, което не им достигна за 176 депутати, необходими за осигуряване на парламентарно мнозинство.

Тъй като тя спечели най-много места, се очаква испанският крал Фелипе VI да даде на НП първия опит за съставяне на правителство, когато парламентът бъде свикан на 17 август.

БНП, която има пет места и преди е подкрепяла НP, най-вече през 2018 г., когато помогна на правителството на малцинството на бившия министър-председател Мариано Рахой да одобри бюджета.

Но през последните години партията разви по-тесни връзки със социалистите (ИСРП), като сформира коалиции в няколко общини в Страната на баските.

Възможно е да трябва НП да си осигури подкрепата и на коалицията на Канарските острови, която има едно място и е заявила, че може да подкрепи всеки от двата блока, но не и този, който ще вкара Vox в правителството.

Източник на британската агенция от партията е заявил, че това означава, че тя няма да търси постове в кабинета в замяна на парламентарна подкрепа, нито пък ще блокира подкрепата за НП от страна на ПНС, на която се е противопоставяла в миналото заради политиките й, насърчаващи баския език и култура.

Жестът на Vox да остави настрана амбициите си за участие в коалиционно правителство е бил договорен на "тайни срещи" с НП, е съобщила Исабел Родригес, говорител на действащото социалистическо правителство, във видео, разпространено до медиите.

Родригес е заявила, че Vox се е съгласила да остави настрана амбициите си в замяна на ангажименти от страна на НП за намаляване на действията по отношение на изменението на климата и политиките по отношение на насилието над жени и правата на ЛГБТ.

ИСРП, която заедно със съюзника си Sumar спечели 152 места, също има път към властта, но той ще изисква трудни преговори с каталунските сепаратисти, включително с "твърдолинейната Хунта" (Заедно за Каталуни), която твърди, че в замяна ще иска нов вот за независимост.