Испания разположи военен контингент в Словакия, който ще бъде ръководен от многонационален батальон, състоящ се от португалски, чешки, словашки и словенски войници, съобщава изданието ABC.

Медията отбелязва, че присъствието на страната на Източния фланг на НАТО нараства експоненциално. Разполагането на испанския контингент е започнало през януари и сега в словашката база има до 784 войници.

Войските ще бъдат подкрепени от около 300 единици армейска техника. Става дума за разузнавателно-бойни машини Centauro и Vamtac с различни оръжейни системи, гаубици, огневи позиции за ракети Mistral, оръжия за борба с дронове и друго оборудване.

Освен това мисията ще включва единица за ударни хеликоптери, състояща се от три машини Tigre и два NH-90. Разгръщането се ръководи от полковник Андрес Гонзалес Алварадо, командир на 29-ти полк от испанската армия. Журналистите отбелязват, че засега това е най-голямото международно разполагане на въоръжените сили на страната.

Според съобщения в медиите на срещата на върха на НАТО в Литва испанският премиер Педро Санчес се е ангажирал да изпрати военен контингент в Словакия.

В края на 2023 година ABC писа, че мисията ще се състои от 600 испански войници, танкове Leopard и хеликоптери. Целта й е да засили присъствието на НАТО по Източния фланг.