Испания обяви нов пакет военна помощ за Украйна. Той ще включва танкове Leopard и боеприпаси. Това съобщи министърът на отбраната на страната Маргарита Роблес, цитирана от El Mundo. Известно е, че доставката трябва да стане в края на юни.

Отбелязва се, че такова изявление е направено по време на среща на Контактната група по отбраната на Украйна (Рамщайн-22). Министърът спомена и важните усилия, които Испания вече полага, и изтъкна обучението на украинските войници.

Наскоро Министерството на отбраната на Германия съобщи, че Украйна ще получи шест радара Amber-1800 от Литва. Станцията Amber-1800 е предназначена за автоматично откриване на въздушни обекти, техните координати по азимут и обхват. Amber-1800, в зависимост от мощността на различни височини, може да открива цели на разстояние до 400 км.

Междувременно министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви, че Украйна ще получава постоянен поток от военна помощ от Съединените щати "от седмица на седмица“. Той направи това изявление в началото на заседанието на Контактната група по отбраната на Украйна (Рамщайн-22), което се провежда във виртуален формат.