Заради вноса на украински зърнени култури цените им в страните от Европейския съюз са паднали с 45%. Това заяви обяви организацията Union de Uniones, която във вторник организира протест в Брюксел с искане за въвеждане на ограничителни мерки срещу украинския внос, съобщава изданието "Страна.ua“.

Union de Uniones подчерта, че доставките на украински зърнени култури са нараснали толкова много, че през 2023 година възлизат на почти 8,4 милиона тона, а през първата половина на 2024 година ще доближат 6,5 милиона.

"Повече от половината украински зърнени култури влизат в ЕС и на все по-ниски цени“, поясниха от организацията, наричайки това определящ фактор за спада на цените на зърнените култури от европейски производители, които са намалели с 45% от май 2022 година.

"Фермерите няма да седят със скръстени ръце, докато защитните разпоредби не бъдат приложени и внесеното зърно не отговори на същите условия, които те (властите на ЕС – бел. ред.) изискват от нас“, предупреди координаторът на Union de Uniones Луис Кортес.

"И ще продължим протестите си, ако исканията ни бъдат пренебрегнати“, добави той.