Испанският орган за защита на конкуренцията глоби групата за онлайн резервации Booking.com с рекордните 413,2 милиона евро. Причината – "злоупотреба с господстващо положение на пазара в страната през последните пет години“, съобщава Reuters.

Регулаторът обяви, че налага две глоби на стойност 206,6 милиона евро всяка на регистрираното в Ню Йорк звено на Booking Holdings (BKNG.O). Отбелязва се, че от 2019 година насам услугата е използвала пазарния си дял от 70-90%, за да наложи несправедливи условия на хотелите и да ограничи конкуренцията от други доставчици.

Компанията заяви, че възнамерява да обжалва глобите, тъй като категорично не е съгласна с "резултатите от разследването“. Booking Holdings смята, че този въпрос трябва да бъде обсъден в рамките на закона за цифровите пазари на Европейския съюз. Групата може да обжалва глобите пред Върховния съд на Испания.

Производството е започнато въз основа на две жалби, подадени от Испанската асоциация на мениджърите на хотели (AEDH) и Асоциацията на хотелиерите в Мадрид през 2021 година. Твърди се, че сайтът за резервации е забранявал на хотелите да предлагат по-ниски цени на своите сайтове от Booking.com и едностранно е налагал отстъпки за стаи, без да се консултира с хотелите. Услугата също така е принуждавала испанските хотели да предприемат правни действия в Нидерналдия в случай на конфликт.