Испания няма да изпрати делегация на встъпването в длъжност на първата в историята жена президент на Мексико на 1 октомври поради ескалиращия дипломатически и кралски спор за колониалната история на страната, пише европейската редакция на Politico.

Новият президент на Мексико Клаудия Шейнбаум е внучка на еврейски бежанци от България и Литва. Тя спечели президентските избори през юни и стана първата жена, която ще поеме висшия държавен пост в страна от Северна Америка. Новоизбраният мексикански президент Клаудия Шейнбаум не покани испанския крал на своята президентска инаугурация, след като той не се извини за испанското завоевание по искане на настоящия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

В отговор Испания се оттегли от церемонията късно вечерта във вторник.

В писмо, публикувано в сряда и съобщено от El Pais, Шейнбаум заявява, че "Мексико и Испания споделят устойчиви приятелски отношения", но добавя, че те "биха имали полза от една обновена перспектива".

Разказът за завладяването на територията на днешно Мексико от Испания през 1500 г. все още се обсъжда.

Напрежението по темата се възобнови през март, когато Обрадор, популярна лява фигура, която ще напусне поста си в края на септември, поиска от крал Фелипе VI да признае злоупотребите, извършени от Испания по време на завладяването, и да се извини за тях.

В сряда по време на ежедневното си телевизионно обръщение, за което съобщава El Pais, Обрадор потвърждава подкрепата си за Шейнбаум, който ще бъде и първият президент на Мексико от еврейски произход, като заявява за Испания: "Те действаха с голяма арогантност, никога не отговориха на едно уважително и официално писмо".

Множество латиноамерикански и африкански държави ще изпратят свои лидери на встъпването в длъжност на Шейнбаум. 105 държави ще изпратят свои представители, включително Съединените щати, чиято делегация ще бъде водена от първата дама Джил Байдън.

Поканени са и лидерите на Украйна и Русия Володимир Зеленски и Владимир Путин, макар че е малко вероятно последният да присъства, като се има предвид, че Мексико е член на Международния наказателен съд, който в момента има издадена заповед за ареста му.