На 11 септември в Ла Пас, Боливия, бе подписан договор между Uranium One Group (част от руската държавна корпорация "Росатом“) и боливийската държавна компания YLB (Yacimientos de Litio Bolivianos, "Боливийски литиеви находища“) за изграждането на промишлен комплекс за производство на литиев карбонат в Салар де Уюни, департамент Потоси, Боливия. Официалната церемония се състоя в присъствието на президента на южноамериканската страна Луис Алберто Арсе Катакора. Договорът е поредна важна стъпка в развитието на дългосрочно сътрудничество в изпълнение на общата програма за литий на Русия и Боливия, съобщиха от "Росатом".

Новият завод ще бъде изграден в най-голямата солена равнина в света с площ от над 10 500 кв. км, разположена на 3650 м надморска височина. Строежът трябва да започне през втората половина на 2025 г. С поетапно разширяване производственият капацитет трябва да достигне 14 000 тона литиев карбонат годишно, което да бъде основа за социално-икономическото развитие на региона.

Усъвършенстваното производство за директен добив на литий се базира на руска технология с висока ефективност, без отрицателно въздействие върху околната среда. Сред екологичните ѝ предимства са отсъствието на агресивни реагенти в технологичния процес, както и максималното рециклиране на водните потоци. Като социално отговорна компания, Uranium One се ангажира с най-високите стандарти за опазване на околната среда, здравето и безопасността на служителите, заедно с дългосрочно развитие на общността.

"Росатом“ разработва собствена суровинна литиева база, верига за химическа преработка, производство на системи за съхранение на енергия. Успоредно, компанията развива и електромобилност - съпътстващо направление с експортен потенциал. Международният консорциум Uranium One Group - една от най-големите уранодобивни компании в света - осъществява и проекти в областта на редките метали чрез технологии и компетенции за високоефективно извличане на литий и производство на висококачествени литиеви продукти.