Ирландската комисия за защита на данните наложи глоби на обща стойност 310 милиона евро на социалната медийна платформа LinkedIn, съобщава националната обществена медия на Ирландия RTE.

Санкцията е следствие от разследване на обработката на лични данни на потребителите от страна на компанията за целите на поведенчески анализ и таргетирана реклама.

Разследването е установило нарушения на Общия регламент относно защитата на данните (GDPR), свързани със законосъобразността, справедливостта и прозрачността на обработката на данни.

Решението е взето от комисарите по защита на данните д-р Дес Хоган и Дейл Съндърланд и е съобщено на LinkedIn по-рано тази седмица.

"Констатациите ни по GDPR бяха, че нито една от трите области – законосъобразност, справедливост или прозрачност не е изпълнена, а в някои области има сериозни пропуски“, заяви д-р Хоган.

Заместник-комисарят по защита на данните Греъм Дойл заяви, че законосъобразността на обработката е основен аспект на законодателството за защита на данните.

"Обработката на лични данни без подходящо правно основание е ясно и сериозно нарушение на основното право на субектите на данни на защита на данните“, заяви Дойл.

Разследването е започнало през август 2018 година след жалба, подадена от френска организация с нестопанска цел до френския орган за защита на данните.

Тъй като централата на LinkedIn в ЕС се намира в Дъблин, ирландската комисия за защита на данните е водещият надзорен орган за компанията.

Решението включва три административни глоби на обща стойност 310 милиона евро, порицание за LinkedIn и нареждане компанията да приведе обработката на данни в съответствие с изискванията.

"Днес ирландската Комисия за защита на данните (DPC) взе окончателно решение относно твърденията от 2018 година за някои от нашите усилия в областта на цифровата реклама в ЕС“, заяви говорител на LinkedIn.

"Въпреки че вярваме, че сме спазвали Общия регламент за защита на данните, работим, за да гарантираме, че нашите рекламни практики отговарят на това решение до крайния срок, определен от DPC“, добавят от компанията.

Превод и редакция: Радослав ВЕЛКОВ