Иранският флот е получил доставка на крилати ракети с обсег от 1000 км, както и разузнавателни хеликоптери, съобщиха държавните медии в неделя, след като САЩ обвиниха Иран в атака с дрон срещу химически танкер в Индийския океан, предава Reuters.

"Крилатата ракета Talaeiyeh има обсег от над 1000 км и е интелигентна ракета, която може да променя целите по време на мисия“, са посочили държавните медии, цитирайки командващия иранския флот контраадмирал Шахрам Ирани.

Разузнавателни хеликоптери, дронове и крилати ракети са сред новите оръжия, добавени към арсенала на флота, е съобщил Ирани, добавяйки, че "цялото това оборудване е проектирано и произведено от военната индустрия на Иран".

Въпреки че западните военни анализатори смятат, че Иран понякога преувеличава своите способности, произведените в Иран ракети и безпилотни самолети са ключов елемент от военната техника на Техеран.

Министерството на отбраната на САЩ съобщи на 23 декември, че дрон, изпратен от Иран, е ударил танкер за химикали под либерийски флаг в Индийския океан, инцидент, подчертава нарастващото регионално напрежение и е нов риск за морските пътища след атаката на ХАМАС на 7 октомври.