Висшият командир на иранските сили "Кудс" Есмаил Каани е в "добро здраве", заяви в понеделник заместник-командирът на силите Ирадж Масджеди, след като ирански източници от сферата на сигурността съобщиха пред Reuters, че той не е бил в контакт с тях след ударите по Бейрут миналата седмица.

"Той е в добро здравословно състояние и изпълнява дейностите си. Някои искат от нас да направим изявление... няма нужда от това", цитира държавната медия думите на Масджеди по отношение на Каани.

Едно от официалните лица, говорило пред Reuters, заявява, че Каани е бил в южните предградия на Бейрут, известни като Дахия, по време на удара миналата седмица, за който се съобщава, че е бил насочен към високопоставения служител на "Хизбула" Хашем Сафидийн. Служителят заявява, че не се е срещал със Сафидийн.

Израел нанася множество удари по цели в Дахия, тъй като провежда кампания срещу подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула".

Техеран назначи Каани за ръководител на задграничната военно-разузнавателна служба на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, след като през 2020 г. САЩ убиха влиятелния му предшественик Касем Солеймани при удар с дрон в Багдад.

Силите "Кудс" оказват силно влияние върху съюзническите си въоръжени групировки в целия Близък изток.