С нарастването на спекулациите за потенциални израелски удари по ирански петролни активи, сателитни снимки от сряда показват кораби, които напускат ключовия ирански петролен терминал на остров Харг, пише India Today. Това съоръжение, разположено в Персийския залив, обработва по-голямата част от износа на ирански петрол, което го прави стратегически актив за страната.

Движението на тези плавателни съдове е засечено за първи път от TankerTrackers - независима служба, която следи световните доставки на суров петрол. В неотдавнашна публикация в X организацията отбеляза: "Изглежда, че Националната иранска танкерна компания (NITC) се страхува от предстояща атака от страна на Израел. Вчера празните им супертанкери VLCC напуснаха най-големия петролен терминал в страната - остров Харг".

India Today независимо е проверила тази картина с помощта на сателитни снимки. Данните от спътниците Sentinel на Европейската космическа агенция, обработени чрез браузъра за наблюдение на Земята, показват най-малко девет плавателни съда - вероятно петролни танкери - на 28 септември на изток и юг от острова.

На последващо изображение, направено на 3 октомври, се забелязва рязък контраст - в близост се вижда само един плавателен съд, който очевидно е в движение.

Според анализа на TankerTrackers, макар че товаренето на суров петрол продължава, свободният корабен капацитет е премахнат от котвената стоянка на остров Харг.