Иранският депутат Ахмад Бахшайеш Ардестани потвърди, че Иран доставя на Русия оръжия - докато преди по-малко от 24 часа мисията на Иран в ООН отхвърли обвиненията за прехвърляне на балистични ракети с малък обсег на Русия, предава УНИАН.

Както заяви Ардестани в интервю за Didban Iran, Иран "не се намесва пряко във войната“, но продава оръжия на Русия, за да посрещне нуждите си.

"Ние сме принудени да обменяме стоки, за да задоволим нуждите си, включително внос на соя и пшеница. Част от бартера включва изпращане на ракети, а друга част включва изпращане на военни дронове в Русия", казва Ардестани.

Освен това на въпрос дали изпращането на балистични ракети в Русия може да доведе до допълнителни санкции срещу Иран, законодателят отговори, че "не може да бъде по-лошо, отколкото е“.

"Ние даваме ракети на Хизбула, Хамас и Хашд ал Шааби, така че защо да не ги дадем на Русия?“

Той посочи, че тъй като НАТО помага на Украйна, Иран също ще "подкрепи своя съюзник“.

"Продаваме оръжия и получаваме долари. Заобикаляме санкциите чрез партньорство с Русия. Внасяме соя, царевица и други стоки от Русия. Европейците продават оръжия на Украйна. НАТО влезе в Украйна, така че защо не подкрепим нашия съюзник, като изпратим ракети и дронове към Русия?“  - отбеляза Ардестани.