Техеран отправя предупреждение към гражданската авиация да избягва иранското въздушно пространство в близко бъдеще. Предупреждението е отправено на фона на продължаващите заплахи от страна на ирански официални лица да нападнат Израел, съобщи The Wall Street Journal.

Предишния ден държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви по време на телефонен разговор с външните министри от Г-7, че Техеран може да нападне Израел през следващите 24 до 48 часа. Оттогава са изминали 24 часа.

Според един от дипломатите, запознат със съдържанието на разговора на Блинкен с представителите на Г-7, иранската атака срещу Израел се очаква да бъде от подобен мащаб като нападението, извършено през април. Тогава едновременно са били изстреляни стотици ракети и безпилотни самолети.

Израел заяви, че е готов да се защити и да отговори на всеки удар. Вашингтон заяви, че ще помогне за защитата на Израел.

Американската медия отбелязва, че този вид авиационно предупреждение се използва от авиационните власти на държавите за предоставяне на важна информация за извънредни ситуации и по същество представлява забрана за полети за гражданската авиация без допълнителни указания или обосновка.